Mannes Ubels is vrij

De vervolging van Mannes Ubels uit Oudeschip is gestaakt. De Russische autoriteiten hebben de aanklacht tegen Ubels laten vallen. Dat heeft Greenpeace op Eerste Kerstdag bekendgemaakt.
Ubels is één van de opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, die in Rusland werden aangeklaagd voor piraterij. De dertig werden drie maanden geleden opgepakt na een actie op een olieplatform in het Noordpoolgebied. Ubels heeft de papieren voor amnestie getekend. Hij kan niet meteen naar huis, daarvoor moet hij eerst nog een uitreisvisum krijgen.
Dinsdag kreeg de Brit Anthony Perrett al te horen dat de aanklacht tegen hem kwam te vervallen. Ook de Nederlandse Faiza Oulahsen krijgt gratie. Alle 26 niet-Russische opvarenden vallen onder de amnestiewet die vorige week door de Staatsdoema, het Russische lagerhuis, is aangenomen.
Volgens Greenpeace hebben de opvarenden er een dubbel gevoel bij omdat ze van mening zijn dat ze maandenlang onterecht vast hebben gezeten. Daarom is het geen heel blije dag voor ze, maar zijn ze wel blij dat het allemaal goed is afgelopen, aldus een woordvoerder. Greenpeace geeft aan door te gaan met acties tegen olieboringen in het Noordpoolgebied.
Of Ubels vanwege deze affaire later alsnog problemen kan verwachten, voor zijn commerciële werk als scheepsmachinist, is nog onduidelijk.
UPDATE: #Arctic30 activists Mannes, Camila, Pete, Tomasz, Ruslan and Dima have now all had their cases officially dropped!
— Arctic Sunrise (@gp_sunrise)