Groningers: Afsteken vuurwerk moet beperkt worden

Een ruime meerderheid van de Groningers vindt dat het afsteken van vuurwerk aan banden gelegd moet worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het TV-programma EénVandaag in samenwerking met RTV Noord.
Lichamelijk letsel, de hoge kosten van herstelwerk door schades en angst bij dieren zijn de belangrijkste argumenten van Groningers om het afsteken van vuurwerk te verbieden dan wel te beperken, zo blijkt uit het onderzoek.

Verbod

17,4 procent van de ondervraagden vindt dat het afsteken van vuurwerk ronduit verboden moet worden. 46,4 procent pleit voor een gedeeltelijk verbod, bijvoorbeeld door alleen nog maar gemeentelijke vuurwerkshows toe te staan. Een derde van de ondervraagden vindt dat alles zo moet blijven als het nu is. Zij vinden een verbod op vuurwerk betuttelend. Ook noemen ze het afsteken van vuurwerk passen bij de Nederlandse traditie.

Beperking

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 7,5 procent van de Groningers vindt dat de afsteektijden verruimd mogen worden. Maar het merendeel van de ondervraagden ziet daar niets in. Naast de groep die pleit voor een verbod, kiest bijna 40 procent voor een kortere duur van de afsteektijd. Bijvoorbeeld alleen tussen 0:00 uur en 02:00 uur. Nu mag vuurwerk nog worden afgestoken op oudjaarsdag van 10:00 uur 's morgens tot 02:00 uur 's nachts. Op veel plaatsen in de provincie ging de verkoop van vuurwerk zaterdag weer van start.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 810 Groningers mee. Aan hen werden de volgende vragen voorgelegd: Hoe vindt u dat de regelgeving rond vuurwerk in Nederland moet zijn? Waarom bent u tegen een verbod op vuurwerk? Waarom bent u voor een (gedeeltelijk) verbod op vuurwerk? En welke afsteektijden ziet u het liefst? Landelijk pleit 64 procent voor een geheel, dan wel gedeeltelijk verbod van vuurwerk. De uitkomsten van het landelijke onderzoek vindt u hier.