Aldel vraagt faillissement aan

Aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl heeft maandagmiddag faillissement aangevraagd. De Amerikaanse eigenaar Gary Klesch en het Rijk hebben geen manier kunnen vinden om het bedrijf financieel uit het slop te trekken.
Bij Aldel gaan ruim vierhonderd banen verloren. Ook bij toeleveringsbedrijven van Aldel verdwijnen nog zo'n vierhonderd arbeidsplaatsen, verwacht Albert Kuiper van FNV Bondgenoten.

Stroomleiding

Om de geldproblemen van Aldel op te lossen is veertig miljoen euro nodig. De helft hiervan bedraagt de aanleg van een nieuwe stroomleiding vanuit Duitsland. Die is nodig omdat Duitse stroom goedkoper is dan Nederlandse stroom.

Verlies

Omdat de aanleg van de stroomleiding twee jaar kost, zou Aldel tot 2016 de duurdere Nederlandse stroom moeten kopen en dus nog meer verlies lijden. Om dit verlies te compenseren is de andere twintig miljoen euro nodig. Voor die kosten wil noch Gary Klesch, noch de overheid opdraaien, zegt Kuiper.

'Drama'

Volgens de woordvoerder van FNV Bondgenoten is de verslagenheid onder het personeel groot. "Dit is een drama", zei Kuiper.

Subsidieregeling

De financiële situatie van Aldel was al langer zorgelijk. Eerder deze maand werd de subsidieregeling door het Rijk formeel vastgesteld. De provincie maakte vier miljoen euro over; het rijk stelde hetzelfde bedrag beschikbaar voor het noodlijdende bedrijf in Delfzijl.