'Dit is een zwarte dag voor de Delfzijlster gemeenschap'

Delfzijlster burgemeester Emme Groot noemt het faillissement van Aldel een "heel zware klap voor Delfzijl en omgeving". Hij is verbaasd dat de aandeelhouder niet meer geld in het bedrijf wil steken: "Daar lag volgens mij wel de oplossing, maar het heeft niet zo mogen zijn."
'Machteloos'

"Zeker als lokale overheid sta je machteloos", zegt Groot. "En rest je de zorg voor al die gezinnen die morgen om twaalf uur elkaar een goed jaar moeten wensen. Ik vraag me af hoe dat in die gezinnen gaat, want daar is het perspectief natuurlijk volstrekt anders dan voor andere gezinnen. Ze hebben nu zorgen over hoe het vandaag en morgen verder moet. Dat vind ik op dit moment het belangrijkste punt. We gaan ons best doen om, wanneer het aan de orde is, die mensen zo goed mogelijk te begeleiden naar ander werk of een andere opleiding of wat dan ook."

Verbijstering

Aldel had al jaren geldproblemen. "Zeker na de overname van aandeelhouder Klesch", zegt Groot. "De laatste weken zagen we aankomen dat het ook voor het eind van dit jaar niet goed zou gaan. Met verbijstering overigens, omdat we juist door de inzet van de provincie en het Rijk een overbrugging hadden geregeld tot half februari. En dat het nu alweer fout gaat, daarvan heb ik met verbijstering kennis genomen. Overigens ook van het feit dat blijkt dat de aandeelhouder niet meer wil bijdragen aan het bedrijf. En daar ligt volgens mij wel de sleutel voor een oplossing, maar goed, zo heeft het niet mogen zijn."