Faillissement Aldel uitgesproken

De rechtbank in Groningen heeft maandagmiddag het faillissement van Aldel uitgesproken.
Het bedrijf vroeg maandag in het begin van de middag
aan. De Amerikaanse eigenaar Gary Klesch en het Rijk konden geen manier vinden om het bedrijf financieel uit het slop te trekken. Het bedrijf kampt met te hoge stroomprijzen, terwijl de aluminiummarkt al jaren slecht is. De stroomprijzen in het buitenland liggen lager, waardoor bedrijven in Duitsland en Frankrijk een concurrentievoordeel hebben.
Bij Aldel gaan ruim vierhonderd banen verloren. Ook bij toeleveringsbedrijven van Aldel verdwijnen nog zo'n vierhonderd arbeidsplaatsen, verwacht Albert Kuiper van FNV Bondgenoten.
De provincie Groningen is teleurgesteld en verbaasd dat aluminiumsmelter Aldel maandag het faillissement heeft aangevraagd. Samen met het ministerie van Economische Zaken gaf de Provincie in oktober een overbruggingskrediet van bijna acht miljoen euro. Dat had genoeg moeten zijn om Aldel tot in ieder geval volgend jaar februari overeind te houden. Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt legt de verantwoordelijkheid voor de sluiting bij eigenaar Klesch, die zij verwijt geen geld over te hebben voor een langetermijnoplossing in de vorm van een stroomkabel naar Duitsland, die goedkopere inkoop van stroom mogelijk zou maken. Klesch wilde wel, met het Rijk, de 20 miljoen euro betalen voor de kabel. Maar de 24 miljoen euro die het bedrijf verlies zou lijden tot het moment dat die kabel er zou liggen wilde Klesch niet voor zijn rekening nemen.
CNV Vakmensen vindt dat de overheid er alles aan moet doen om het personeel van Aldel aan het werk te houden. Minister Kamp van Economische Zaken heeft toegezegd zich daarvoor in te spannen: "De komende periode zet ik mij samen met de lokale overheden en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in om de gevolgen van het faillissement van Aldel voor de werknemers zoveel mogelijk te beperken", schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede kamer.
De Delfzijlster burgemeester Emme Groot noemt het faillissement van Aldel een "heel zware klap voor Delfzijl en omgeving".