Vakbond verwacht honderden mensen bij protestactie Aldel

Vakbond FNV Bondgenoten verwacht vrijdagmiddag enkele honderden mensen bij het protest van Aldel-personeel in Delfzijl.
De medewerkers van de aluminiumsmelter, die eerder deze week failliet werd verklaard, zijn woedend op minister Henk Kamp. Aanleiding is een brief van Kamp aan de Tweede Kamer. Daarin zegt hij dat de afgelopen weken is gebleken dat de aluminiumsmelter onvoldoende levensvatbaar is. Dat is slecht gevallen bij het personeel, want als Aldel goedkope Duitse stroom zou kunnen gebruiken, dan zou het bedrijf jaarlijks een miljoenenwinst kunnen maken.
Ze protesteren daarom vrijdagmiddag met steun van de bonden bij de Molenberg in Delfzijl. Daarbij vragen ze niet alleen aandacht voor hun eigen bedrijf, maar ook voor de positie van andere bedrijven in de regio.
Vakbondsbestuurder Albert Kuiper verwacht bij de protestactie niet alleen personeel van Aldel, maar ook werknemers van andere bedrijven die wankelen en overige sympathisanten. "Als ik kijk naar de reacties op sociale media, dan hebben Groningers er wel genoeg van. Deze actie komt voort uit een hoop reacties en boosheid van mensen. Aldel staat symbool voor hetgeen er nu aan de hand is. Wij zien de protestactie van vrijdag als de start van een campagne voor meer aandacht voor ons gebied", zegt Kuiper.