Max van den Berg: 'Gaswinning in gevaar'

"We zijn het zat." "Er moet nu gehandeld worden." "Nu recht doen." "Als je dat niet doet, dan breng je de gaswinning in gevaar." Dat zei commissaris van de koning Max van den Berg donderdag tegen RTV Noord, tijdens de actie Groningers in Opstand.
De actie werd gehouden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie. Van den Berg is strijdlustig. Hij hield een toespraak, maar geen gebruikelijke. "We zijn het zat", zei hij. Eigenlijk geen tekst die je als commissaris van de koning zo makkelijk uitspreekt, geeft Van den Berg zelf toe. "Maar dat is wel het gevoel. Mensen blijven heel nuchter en heel netjes, maar dan moet men wel luisteren. We moeten het geduld niet eindeloos op de proef stellen. Er moet nu gehandeld worden."

De bitterheid neemt toe, merkt Van den Berg. "Dat kan elke vorm krijgen en elk zijn eigen weg gaan." Hij pleit voor samenhang: "Groningers samen, alleen dan staan we sterk."

De commissaris van de koning wil de NAM en de regering wakker schudden: "We willen nou het gesprek, we willen nu dat er zaken gedaan worden. De voorstellen liggen op tafel." Dan wordt hij zelfs dreigend: "Je moet nu recht doen, want anders dan leg je geen basis van vertrouwen en als je dat niet doet dan breng je de gaswinning in gevaar." Volgens Van den Berg hebben ze daar de komende weken de tijd voor. Hij hoopt dat ze niet de confrontatie zoeken. "We doen een uiterste beroep. Wij zullen niet wijken."
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws