Duizenden demonstranten Aldel op Molenbergplein

Tussen de twee- en drieduizend demonstranten hebben zich vrijdag verzameld op het Molenbergplein in Delfzijl, voor de protestmanifestatie tegen de sluiting van Aldel.
De demonstranten werden toegesproken door vakbondsleiders en politici.

Ton Heerts

OR-voorzitter Klaas Pijper van Aldel kondigde als eerste spreker FNV-voorzitter Ton Heerts aan. Hij liet weten dat hij het protest terecht vond. "Het is terecht dat je opkomt voor je eigen baan. Vooral als je ziet dat de werkgelegenheid in deze regio wordt afgebroken op oneigenlijke gronden."

Tjeerd van Dekken

Ook PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken mocht het woord voeren, maar hij werd uitgejouwd. Pijper moest de demonstranten tot de orde roepen, waarna Van Dekken alsnog zijn zegje kon doen.

Emme Groot

Burgemeester Emme Groot van Delfzijl riep dat minister Kamp de sleutel in handen heeft. "Hij moet ons helpen met een goed industriebeleid en een goed energiebeleid. Minister Kamp, nodig ons uit aan tafel en neem ons serieus. Scheep ons niet af met een bijzettafeltje!", aldus Groot.

Briefverbranding

Na de toespraken trokken de demonstranten in een lange stoet naar het gemeentehuis, waar een brief van minister Kamp ritueel werd verbrand. In de brief stond dat Aldel niet levensvatbaar is, maar volgens de actievoerders is dat een leugen. De brief verdween onder luid gejuich in de vlammen.