Voorzitter ondernemingsraad Aldel praat met minister Kamp

Klaas Pijper, de voorzitter van de ondernemingsraad van Aldel, praat maandagmiddag in Den Haag met minister Kamp van Economische Zaken.
Hij wil van Kamp horen wat hij gaat doen om Aldel weer overeind te helpen. De aluminiumsmelter in Delfzijl ging vorige week failliet. Dat is een zware klap voor de werkgelegenheid in Noord- en Oost-Groningen. De reactie kon niet uitblijven: afgelopen vrijdag demonstreerden bijna drieduizend mensen op het Molenbergplein in Delfzijl. En die laten zich niet langer door Kamp de mond snoeren, zegt Klaas Pijper. Hij denkt dat een doorstart van Aldel mogelijk is. Ook de aandeelhouder zou daarin willen participeren. Volgens Pijper komt de Amerikaanse aandeelhouder deze week naar Nederland om een toelichting te geven op de gang van zaken.
Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt gaat maandag niet naar Den Haag. Zij zou aanvankelijk Pijper vergezellen bij zijn bezoek aan minister Kamp, maar Van Mastrigt heeft het te druk op het provinciehuis. De gedeputeerde voert gesprekken met vakbonden FNV en CNV, en met Erik Eshuis, de curator van Aldel. Die gesprekken gaan vooral over het afwikkelen van het faillissement. De kans dat Aldel alsnog gered wordt, is volgens Van Mastrigt onder de huidige omstandigheden vrijwel nihil.
Overigens is het provinciehuis de afgelopen week vanuit het hele land overstelpt met reacties. De afzenders dragen uiteenlopende ideeën aan om Aldel alsnog te redden. Een speciaal daarvoor aangewezen ambtenaar gaat alle e-mails beantwoorden, aldus Van Mastrigt.