OR Aldel: 'Hij kán het wel. Hij wíl het niet'

Voorzitter Klaas Pijper van de ondernemingsraad van Aldel is teleurgesteld in het resultaat van het gesprek dat hij maandag had met minister Henk Kamp van Economische Zaken. Kamp had gezegd dat hij geen hoop meer kan bieden voor Aldel.
"Dat de minister een teleurstellend antwoord gaf, lag in de lijn der verwachtingen. Hij wenst het braafste jongetje van Europa te blijven," zegt de OR-voorzitter na afloop.

Sleutel

In tegenstelling tot Kamp, ziet Pijper wel mogelijkheden tot een doorstart, mits dat niet te lang op zich laat wachten. "Als de minister bereid zou zijn om die sleutel om te draaien bij de grens en ervoor te zorgen dat we die Duitse energieprijs kunnen hanteren, dan is dat hoopvol voor een hele tak van industrie in Nederland. Hij kán het wel. Hij wíl het alleen niet", aldus Pijper.

Koel en afstandelijk

Pijper zegt dat tachtig procent van de Aldel-werknemers kansloos is op de arbeidsmarkt. Ze zijn volgens hem veelal tussen de vijftig en zestig jaar oud en hebben alleen maar bij het aluminiumbedrijf gewerkt.
De opmerking van Kamp dat er mogelijkheden zijn voor potentiële bouwvakkers, omdat er in de regio nogal wat hersteld moet worden als gevolg van de aardbevingen, schoot bij Pijper in het verkeerde keelgat: "Hij verwoordt hiermee de koele en afstandelijke houding van Den Haag."