Aardbevingen zoemen als honingbij door online animatie

Laag gezoem, abrupte bliepjes, oranje stippen, nieuwsupdates en zo nu en dan de 'Breaking'-bel van RTV Noord: als in een futuristische roes brengt webdesigner Kor Dwarshuis online de aardbevingen in Groningen in beeld.
Op zijn
heeft Dwarshuis een plattegrond van Groningen gemaakt waarop allemaal boortorentjes te zien zijn. Wie de site bezoekt, krijgt een dynamisch overzicht van de aardbevingen die van 1987 tot op heden in Groningen hebben plaatsgevonden. Dwarshuis gebruikt hiervoor de informatie van de Groninger Bodem Beweging.

Bliepjes en bromtonen

Bij elke aardschok verschijnt een oranje stip op de plek waar de grond heeft getrild. Ook komen onderin quotes en nieuwskoppen over de aardbevingen en gaswinning in Groningen in beeld. Gedurende de animatie zijn hoge bliepjes en een lage bromtonen te horen. "Ik heb geprobeerd de intensiteit van een beving te vangen in de toonhoogte en het volume van het geluid", schrijft Dwarshuis op zijn blog.
De webdesigner, die studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, maakte de animatie als experiment om plaats- en tijdgebonden informatie zowel visueel als met geluid toegankelijk te maken.