Van Mastrigt houdt hoop op doorstart Aldel

"We geven de hoop niet op." Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt (PvdA) verkondigde woensdagavond een boodschap waar menig werknemer van Aldel al dagen naar snakt. Tegelijkertijd maakte de gedeputeerde duidelijk geen valse hoop te willen wekken
"We hebben het hier over muizengaatjes en een groot probleem. Dat krijg je niet zo maar door zo'n gaatje heen, maar we gaan het proberen", aldus Van Mastrigt na het spoeddebat over Aldel in Provinciale Staten.

Hoge energieprijzen

De gedeputeerde wijst onder meer op de grote schuld van het bedrijf. Bovendien heeft de aandeelhouder pandrecht op heel veel spullen die op het terrein van Aldel staan. In het geval het tot een doorstart komt, moet hierover onderhandeld worden. Daarnaast moet er nog altijd een oplossing worden gevonden voor de hoge energieprijzen. Van Mastrigt neemt nog een week de tijd om alle opties te onderzoeken.

'Onverantwoord'

Het voorstel van SP, CDA en PVV om alvast twintig miljoen euro beschikbaar te stellen voor Aldel noemde ze "bestuurlijk onverantwoord". Volgens de gedeputeerde komt het simpelweg te vroeg. Van Mastrigt: "We moeten nog veel uitzoeken voordat we opnieuw zouden besluiten om gemeenschapsgeld in het bedrijf te steken. Bovendien moet dan duidelijk zijn tegen welke voorwaarden we dat doen en welke risico's we lopen."

Hoge energieprijzen

Met de toezegging van de gedeputeerde om komende week alles op alles te zetten, besloten SP, CDA en PVV hun motie niet in stemming te brengen. De partijen houden het voorstel aan en willen het eventueel later opnieuw indienen. Overigens zou de motie woensdag toch geen meerderheid halen in de Staten.

Mobiliteitscentrum

Voor de ontslagen medewerkers wordt ondertussen een mobiliteitscentrum geopend. Vanaf volgende week kan het personeel van Aldel daar terecht. Om de kosten hiervoor te betalen doet Van Mastrigt een beroep op Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken: "Omdat sprake is van een faillisement is er geen geld voor een sociaal plan. Bijscholing van medewerkers komt volledig voor rekening van de gemeenten, we zouden graag zien dat het Kabinet hierin ook haar verantwoordelijkheid neemt."