SP-actie: 'Laat Groningen niet zakken'

Opnieuw is er een actie om solidariteit te kweken met de Groningers die schade hebben geleden door aardbevingen. De SP-Statenfractie begint een online-posteractie om steun te betuigen aan de gedupeerden.
Via de
kunnen mensen een persoonlijke poster maken. De actie gaat ook het land in, beginnende aankomende zaterdag in Amsterdam. Daar is men enigszins bekend met verzakkingen; de Amsterdamse grachtenpanden dreigden te verzakken als gevolg van de aanleg van een tunnel, de Noord-Zuidlijn. Destijds werd het werk gestaakt om nieuwe verzakkingen te voorkomen. "Heel Nederland stond achter dat besluit. Die solidariteit willen we ook voor de Groningers", aldus SP-Statenlid Jan Hein Mastenbroek.

Één front

Na 'Groningers in opstand', 'Houd Groningen overeind', 'Geen werk, geen gas' en diverse andere acties en protestgroepen is 'Laat Groningen niet zakken' de zoveelste. Mastenbroek: "We zijn natuurlijk al maanden bezig om deze actie op te zetten." Initiatiefnemer Bram Reinders van Groningers in Opstand roept op om één front te vormen. Het Statenlid vindt het een goed plan om gezamenlijk op te trekken voor deze zaak, maar hij vraagt zich af wie de kar dan moet gaan trekken. "Er staan ook alweer meerdere partijen op die zeggen dat ze dat wel willen doen."

Protestlied

Bij de actie hoort ook een protestlied, gezongen door de Groningse zangeres Marlene Bakker. 'Grunnegers heur je nait gaauw kloagen, doe bistoe en joe binnen ie. As ze slicht n onske vroagen dou der den mor n kilo bie.'