Aangifte tegen politie om afmaken damhertje

Egber Prins uit Oostwold gaat aangifte doen tegen de politie vanwege het neerschieten van een damhertje. De politie schoot het beestje in december dood. Volgens de politie zou het risico bestaan dat het damhertje de snelweg A7 op zou lopen.
Storm
Het damhertje was op drift geraakt na de zware storm in oktober. Het dier zocht en kreeg aansluiting bij koeien in een weiland langs de A7. Boer De With uit Marum had zelfs al een opvangplek geregeld.

Maar de politie schoot het hertje af. Net zoals Boer De With snapt ook Egber Prins uit Oostwold er niks van: 'Ik werd heel erg boos toen ik het hoorde, en ik werd nog veel bozer toen ik las dat er nog zoveel onduidelijkheid over was.'

Morgen aangifte doen inzake afschieten damhertje

— Egber Prins (@EgberPrins) 12 januari 2014


Aangifte
Hij bezocht daarom vanochtend het politiebureau. Prins heeft een lijst met 26 vragen. Hij wil onder meer weten wie het dodelijke schot heeft gelost. Ook wil hij de beweegredenen weten van de politie waarom het damhertje is neergehaald. 'Als er daadwerkelijk fouten zijn gemaakt, hoop ik dat er fikse straffen worden uitgedeeld', zegt Egber Prins.

Hertenkamp
Het damhertje kon naar een hertenkamp in Surhuisterveen. Daar lopen 32 van zijn soortgenoten rond. Volgens beheerder Joop Land was die verhuizing geen moeilijke klus geweest. Een schutter had hem alleen maar hoeven te verdoven.

Het afschieten van het beestje was dan ook onnodig, zegt Land: 'Herten blijven altijd op de plek waar ze zijn. Die springen niet zomaar de weg op. Het afschieten van het hertje was blijkbaar de goedkoopste oplossing.'
Deel dit artikel:

Recent nieuws