Gerdi Verbeet zegt: 'Kom op Henk'

Gerdi Verbeet in DWDD
Gerdi Verbeet in DWDD © Vara
Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vindt dat minister Henk Kamp met een ruimhartige oplossing moet komen voor het aardbevingsgebied in Groningen. Als 'tafeldame' in De Wereld Draait Door deed ze een klemmend beroep op de minister om een 'royaal gebaar' te maken.
Verbeet verwees naar de mijnsluitingen in de jaren zestig en zeventig in Limburg die als een nationale kwestie werden beschouwd en waarvoor destijds een omvangrijk hulpprogramma werd opgezet. Datzelfde verdienen de mensen in Groningen nu ook, vindt de PvdA-politica. Zij vindt dat de minister tot nu toe 'wel heel zuinig' is geweest. Verbeet was van 2006 tot 2012 voorzitter van de Tweede Kamer.
Verbeet kent de situatie in Noord-Groningen goed, omdat zij daar vorig jaar een aantal 'overlegtafels' heeft voorgezeten voor de commissie-Meijer. Op de vraag van presentator Matthijs van Nieuwkerk wat Verbeet tegen minister Henk Kamp zou willen zeggen over de situatie in het aardbevingsgebied reageerde zij met "Kom op Henk, kom op!".

Nationale welvaart

Volgens Verbeet heeft Noord-Groningen jarenlang veel bijgedragen aan de nationale welvaart en mogen de mensen daar niet in de kou worden gezet nu ze zich niet meer veilig kunnen voelen in hun huizen. "Als je ziet dat de mensen hemeltjes bouwen boven de bedden van hun kinderen om te voorkomen dat er stenen op vallen, weet je hoe ernstig de situatie is. Laten we nu ook een beetje solidair zijn", aldus Gerdi Verbeet.