Financiële problemen voor Stadsschouwburg en Oosterpoort

De Stadsschouwburg en Oosterpoort in Groningen stevenen af op een tekort van vijf ton. Dit komt grotendeels door achterstallig onderhoud van de schouwburg.
Het casco van het gebouw is er slecht aan toe. Door houtrot en water dat in de gevel dringt, is er steeds meer kans op afbrokkelend pleisterwerk. Dit moet worden hersteld en daarvoor heeft de werkmaatschappij Oosterpoort en Stadsschouwburg geen geld.
De financiële malaise heeft nog meer oorzaken. De kosten voor klein onderhoud blijken verkeerd te zijn ingeschat, de gemeente heeft bezuinigd en nieuwe regelgeving op het gebied van veiligheid brengen kosten met zich mee.
Al met al er is simpelweg te weinig geld uitgegeven aan onderhoud, zegt wethouder Dig Istha: "Het is net als thuis. Als je niks verft en de goten niet bijhoudt, dan gaat het een keer rotten. En dan kost het veel meer geld." Volgens Istha is er jarenlang een bulk geld gegaan naar Stadsschouwburg en Oosterpoort, dat is allemaal in de programmering gestopt en niet in onderhoud.

Nieuwe afspraken

Istha wil het achterstallig onderhoud nu direct aanpakken. Op welke manier dat wordt betaald, is onderwerp van onderzoek. In elk geval hoeft de werkmaatschappij Oosterpoort en Stadsschouwburg straks niet meer voor de gebouwen te zorgen. De gemeente wordt als eigenaar verantwoordelijk voor het herstel van de schouwburg. Er komen nieuwe afspraken over de precieze verdeling van de onderhoudstaken.
Verder komt er een pakket maatregelen om de exploitatie van Schouwburg en Oosterpoort op orde te brengen. Daarbij is niet uitgesloten dat de programmering op de schop moet. Ook verplicht de gemeente de Schouwburg en Oosterpoort om samente werken met Martiniplaza, waar het financieel ook niet goed gaat.

'Geen vrolijke dag'

Voor Martiniplaza stond een bezuiniging van twee ton gepland, omdat de instelling in het verleden teveel subsidie heeft ontvangen. Maar de exploitatie van Martiniplaza blijkt een bezuiniging niet aan te kunnen. Martiniplaza heeft minder bezoekers, horecaopbrengsten lopen terug en ook het aantal congressen daalt.
Wethouder Istha baalt van de problemen bij Stadsschouwburg, Oosterpoort en Martiniplaza. "Het was geen vrolijke dag voor deze wethouder. Er zijn allemaal dingen is het verleden opgebouwd, die we nu wel moeten oplossen."