Samsom: 'Tijd om Groningen terug te betalen'

PvdA-voorman Diederik Samsom vindt dat het hoog tijd wordt dat Groningen wordt terugbetaald voor de jarenlange winning van gas uit de Groningse bodem. Samsom vindt dat de rest van het land solidair moet zijn met Groningen.
Samsom is woensdag aan het eind van de middag in Middelstum aangekomen om te spreken over de gaswinning. Ook praat hij over de problemen rond Aldel. "Jarenlang heeft Groningen voor heel Nederland welvaart verzorgd en twaalf miljard per jaar verdiend, nu wordt het tijd dat de solidariteit deze kant op gaat", aldus de leider van de regeringspartij PvdA.

Veiligheid

Hij zei grote zorgen te hebben over de veiligheid van de inwoners in de provincie en vindt dat daar wat aan moet worden gedaan. "Wij willen dat daarom de gaswinning wordt aangepast. Dat gaat niet alleen om hoeveelheiden, maar ook om hoe en waar wordt geboord. Dat zijn technische zaken. Belangrijk is dat er wat gebeurt." Dat zal onvermijdelijk consequenties hebben voor de begroting van het kabinet, erkende Samsom. "Maar veiligheid heeft een prijskaartje, we zijn het aan de Groningers verplicht."

Perspectief

Naast herstel van woningen en verbetering van veiligheid wil Samsom dat er ook wordt geïnvesteerd in perspectief van de regio. "We willen dat dit gebied weer toekomst krijgt", aldus de politiek leider van de PvdA, die bij zijn aankomst bij de Hypolytuskerk in Middelstum werd belaagd door tientallen journalisten.