'Kabinet zet grens op 42,5 miljard kuub gas'

© FPS/Jos Schuurman
De verwachting is dat het kabinet vrijdag besluit om dit jaar en volgend jaar maximaal 42,5 miljard kuub gas per jaar uit de grond te halen. Dat meldden bronnen op het Binnenhof aan het ANP. Afgelopen jaar heeft de NAM nog 53,8 miljard kuub gas gewonnen.
Vooral het gebied rond Loppersum moet worden ontzien. Voor 2016 gaat de grens naar veertig miljard kuub gas. Daarnaast komt de regering naar verwachting ook met 140 miljoen euro voor het gebied, schrijft het ANP. Deels als compensatie voor gedupeerden van de aardbevingen en deels om de werkgelegenheid in het gebied te stimuleren.

Naar Groningen

Als het kabinet met het plan instemt, komt minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag naar Groningen voor tekst en uitleg.

Oude afspraak

Het maximum van 42,5 miljard kuub is in 2005 ook al gesteld. Toenmalig minister Laurens-Jan Brinkhorst van Economische Zaken bepaalde dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tot 2015 jaarlijks gemiddeld 42,5 miljard kuub mocht winnen. Twee jaar geleden verschoof zijn opvolger Maxime Verhagen die einddatum naar 2020. De NAM wees erop dat het een gemiddelde is en dat de productie dus jaarlijks mag variëren. Afgelopen jaar haalde de NAM een productie van 53,8 miljard kuub.

Begroting

Het terugschroeven van de gaswinning betekent dat de staat het dit jaar met 700 miljoen euro minder inkomsten moet doen. Alles bij elkaar moet de regering tot ongeveer 840 miljoen euro zien te vinden voor de rijksbegroting dit jaar. De regeringscoalitie van VVD en PvdA wil bij de voorjaarsnota in mei bekijken hoe dit gat gedicht moet worden.

Meerderheid

In de top van het kabinet is eerder deze week al overeenstemming bereikt over de plannen van Kamp. Ook de voorzitters van de regeringsfracties (Halbe Zijlstra en Diederik Samsom) waren daarbij betrokken. Het kan waarschijnlijk ook rekenen op een ruime meerderheid in de Eerste Kamer. Kamp sprak donderdag met de fractieleiders van D66, ChristenUnie en SGP. Extra bezuinigingen moeten wel worden afgestemd met de drie partijen, die in oktober een begrotingsakkoord sloten met de regering.