Kamp: begrip én geld voor regio

Minister Kamp kwam vrijdag naar Loppersum met begrip en geld. Maar vooral van dit laatste bracht hij niet voldoende mee, vonden veel Groningers die ook naar de kern van het aardbevingsgebied waren gekomen. Tijdens de toespraak van Kamp braken relletjes uit.
Kamp lichtte tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Loppersum het kabinetsbesluit over de gaswinning toe. Hij begon met de mededeling dat de ongerustheid en boosheid van Groningers breed wordt gedeeld. 'Groningers zijn rustige mensen, die bezorgd zijn. Ze vinden het oneerlijk dat iedereen profijt heeft van het gas en dat zij met de brokken zitten. Ze zijn ook boos dat de relatie tussen de aardbevingen en de gaswinning lang is ontkend. Ook is er emotionele schade: mensen zien hun huizen beschadigd', zo zei Kamp.

Welvaartsniveau te danken aan Groningen

Kamp benadrukte dat het probleem in Groningen een probleem is van heel Nederland. 'Onze huizen worden verwarmd met Gronings gas en we koken op Gronings gas. Ook ons huidige welvaartsniveau is voor een groot deel te danken aan deze regio. Daarom moest ik een doordacht en verantwoord besluit nemen', aldus Kamp.

Relletjes

Op dat moment was Kamp binnen nog moeilijk te horen. Buiten braken relletjes uit. Mensen schopten en sloegen tegen de deuren van het gemeentehuis en de politie moest de actievoerders met gummiknuppels wegslaan.

1,2 miljard en tachtig procent minder gaswinning in Loppersum

Nadat de rust een beetje hersteld was, ging Kamp verder met zijn toespraak. Hij vertelde dat de gaswinning in Loppersum met tachtig procent wordt verminderd. Verder liet hij weten dat er de komende vijf jaar 1,2 miljard euro wordt uitgegeven in onze provincie. Er wordt 850 miljoen euro gereserveerd voor het vergoeden en voorkomen van schade. De rest van het bedrag wordt besteed aan het versterken van de regio.