CvdK: 'We hebben geknokt, nu gaan we samen aan de slag voor Groningen'

'De minister heeft een forse beweging gemaakt, maar we zijn dan ook van ver gekomen.' Dat zegt commissaris van de koning Max van den Berg, in een eerste reactie op het kabinetsbesluit over de gaswinning.
Concrete en positieve stap

Van den Berg zegt dat de Groningers samen hun problemen hoog op nationale agenda hebben gekregen. 'Af en toe hadden we het gevoel, worden we wel gehoord. Ik ben trots op de Groningers en op wat zij met elkaar bereikt hebben. Ze hebben het gedaan voor de mensen in dit gebied.' De commissaris van de koning zegt wel dat het op dit moment nog lastig te beoordelen is of het besluit voldoende is. Hij noemt het in ieder geval een 'concrete en positieve stap dat er minder gas wordt gewonnen.'

Samen aan de slag

Van den Berg zegt ook dat er flinke stappen zijn gezet en dat er ontzettend veel steun is geweest van de Groningers. 'Nu gaan we samen aan de slag voor Groningen. Het hele land is nu ook doordrongen van de ernst van de situatie.'

Kritisch over de NAM

De commissaris was ook kritisch over de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Hij zei dat er nog een lange weg te gaan was om het geschonden vertrouwen van de NAM weer opnieuw op te bouwen. 'Er is iets gebeurd binnen de NAM'.

Kansen voor het gebied pakken

'Dit is een bijzonder moment voor Noord-Oost Groningen en we gaan het akkoord nu verder uitwerken aan de dialoogtafel', zegt Van den Berg. 'We moeten niet in het verleden blijven hangen en nu de slag naar de toekomst maken. We kunnen nu aan nieuw hoofdstuk beginnen en bouwen aan de toekomst, het wordt een prachtige opgave. We zullen laten zien dat we de kansen voor het gebied pakken'.