Groninger Bodem Beweging: 'Schadeherstel geen cadeau, maar vanzelfsprekendheid'

De Groninger Bodem Beweging (GBB) zegt dat het plan van minister Kamp niet kan tippen aan het voorstel van de commissie-Meijer.
De commissie-Meijer heeft onderzoek gedaan naar de imagoschade, die onze provincie heeft opgelopen door de aardbevingen. De commissieleden stelden voor om één miljard euro te investeren in het versterken van onze regio. Minister Kamp komt met een bedrag van 1,2 miljard euro, maar 850 miljoen euro daarvan gaat naar het verstevigen van woningen in het aardbevingsgebied. Volgens vice-voorzitter Jelle van der Knoop van de GBB is dat geld geen cadeautje, maar een vanzelfsprekendheid. 'De NAM en de overheid moeten zorgen voor het herstellen van schade en het verstevigen van woningen. Daar moeten we niet om hoeven vragen', aldus Van der Knoop.
Ook over het verminderen van de gaswinning is Van der Knoop sceptisch. De komende jaren wordt gemiddeld 42,5 miljard kuub gas gewonnen en dat is minder dan de 54 miljard van de afgelopen jaren. Volgens Van der Knoop is eerder afgesproken dat er tot 2020 een productieplafond is van 42,5 miljard kuub. 'De afgelopen jaren is dit plafond overschreden. Ze keren nu gewoon terug naar oude afspraken.'