Van den Berg: 'We moeten er nu iets van maken'

Commissaris van de Koning Max van den Berg vindt dat het nu tijd is dat Groningers naar de toekomst kijken en er iets van maken. Dat zei hij zaterdag, de dag na de presentatie van het gasbesluit, op TV Noord.
"We moeten de pagina omslaan. Wij zijn nu aan zet en moeten aan de toekomst bouwen", aldus Van den Berg. Hij roept Groningers op te pakken wat ze hebben binnengesleept, maar ook het gesprek aan te gaan. "Blijf discussiëren op een volwassen en sterke manier."

Boos

Volgens de commissaris zijn 'zijn' miljard en het rapport van de commissie-Meijer cruciaal geweest om Den Haag in beweging te krijgen. "Dat is gaan werken. De politiek besefte zich dat de aardgaswinning in gevaar was en dat de bevolking heel boos was." Vooral de laatste week is het echte resultaat behaald.
Aanvankelijk stuitte zijn pleidooi voor een miljard voor een compensatiefonds op verzet in Den Haag. De VVD noemde het 'onverstandig en belachelijk', dat Van den Berg zoveel geld eiste. Volgens de PvdA werd de indruk gewekt dat Groningers geldwolven zijn. "Toen de reacties kwamen, wist ik dat ik goed zat", zegt Van den Berg. "Als er zoveel verzet komt, dan heb je iets geraakt."

Tanden

Tegen het zere been van Den Haag, stelde de provincie Groningen afgelopen jaar de commissie-Meijer in, om onafhankelijk onderzoek te doen naar de bevingen. Uiteindelijk zette het in november gepresenteerde rapport de regering aan het denken. "Tijdens de onderhandelingen heb ik zoveel mogelijk punten uit dat rapport geprobeerd in het gasbesluit te krijgen", zegt de commissaris van de Koning.
Van den Berg vindt dat Groningers er daarom iets van moeten maken, maar hij snapt dat er nog steeds onvrede is. "Er moeten eerst daden gesteld worden. Uiteindelijk moeten we er iets van maken." Mocht Den Haag terugkomen op de beloftes, dan heeft hij nog een boodschap voor de landelijke politiek en de Groningers: "Onthoud dat we onze tanden hebben laten zien. Als het moet doen we dat nog eens."