'Risico aardbevingen onverminderd hoog'

© Flickr/Kris Vera-Phillips (Creative Commons)
Het risico op zware aardbevingen in Groningen is de komende drie jaar onverminderd hoog. De dreiging die dat oplevert is vergelijkbaar met het hoogste overstromingsrisico in ons land.
Dat schrijft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in het advies over het gaswinningsplan van de NAM. Minister Kamp heeft de belangrijkste aanbeveling daaruit overgenomen. Daarbij gaat het om de aangekondigde sluiting van vijf putten bij Loppersum.
Het adviesorgaan is zeer kritisch op de NAM. Zo wordt het concern verweten nog steeds te weinig oog te hebben voor de veiligheid en vooral gericht te zijn op de markt.

Aangepast winningsplan

In het advies wordt de minister gevraagd het door de NAM ingediende winningsplan voor de komende vijf jaar te verwerpen. Zo ver komt het niet, zo blijkt uit het besluit van Kamp. Wel moet het winningsplan voor september worden aangepast.
Ook de eigen berekeningen van de NAM van de risico's op aardbevingen kloppen volgens het SodM niet. Dat wordt bevestigd door onderzoeksinstituut TNO. De werkwijze schiet te kort. Met als gevolg dat het risico op aardbevingen niet goed wordt ingeschat door de NAM.
Het SodM wil verder dat het ondergrondse meetsysteem van de NAM sterk wordt uitgebreid. De gegevens moeten maandelijks worden voorgelegd aan het Staatstoezicht op de Mijnen, die zo de NAM strenger wil controleren.