Jongens opgepakt voor tientallen misdrijven

De politie heeft twee 13-jarige jongens uit Eelde-Paterswolde aangehouden die ervan verdacht worden een groot aantal vernielingen te hebben gepleegd. Ook waren de jongens betrokken bij een ernstige bedreiging en een aantal inbraken. Ze hebben 27 misdrijven bekend.
Het duo beschadigde tussen eind december en nieuwjaarsdag 24 personenauto's en een camper in Eelde-Paterswolde. Ze bekrasten auto's, sloegen ruiten in en trapten de spiegels eraf. De schade loopt in de tienduizenden euro's.
Daarnaast bedreigden de jongens een 12-jarige jongen uit Glimmen met een neppistool in een filmpje dat naar zijn mobiele telefoon werd gestuurd. Hij en zijn ouders hebben aangifte gedaan. Het nepwapen is in beslag genomen.
Een van de aangehouden knapen was in juni vorig jaar ook betrokken bij inbraken in twee bouwketen. Daarbij werden gereedschappen en genotsmiddelen gestolen.
De politie noemt de misdrijven van de jongens ernstig. 'Ze gingen puur uit verveling te werk. Schrikbarend.' Ook de ouders van de knapen zijn volgens de politie flink geschrokken: 'Ze waren er niet van op de hoogte.'
De politie kwam de verdachten op het spoor dankzij contacten van wijk- en jeugdagenten in Eelde-Paterswolde en anonieme tips. De jongens zijn na verhoor vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie beslist over hun vervolging. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.