Curator Aldel: 'Bal ligt bij EZ'

Het ministerie van Economische Zaken en curator Eshuis van Aldel kijken naar elkaar als het gaat om de eerste stap in het reddingsplan dat maandag werd gepresenteerd.
Volgens minister Kamp moet niet de regio maar Eshuis met een doortimmerd plan komen, maar volgens Eshuis ligt de bal bij EZ.

Subsidie

Een groot aantal samenwerkende organisaties stelde maandag voor dat Aldel via de Delesto-warmtekrachtcentrale op het Chemiepark in Delfzijl goedkope stroom krijgt. Om dit te kunnen realiseren, zou minister Kamp de Delesto-centrale met subsidie nieuw leven moeten inblazen.
Met de provincie, gemeenten, Groningen Seaports het bedrijfsleven en zelfs de milieufederatie heeft de hele regio zich achter het plan geschaard. Maar Kamp zegt dat niet de regio maar de curator voor een levensvatbare doorstart moet zorgen.

Spoeddebat

Woensdag is in Den Haag een spoeddebat over Aldel. Dan wil de Tweede Kamer van de minister weten wat hij vindt van het reddingsplan. De minister krijgt hiermee een aanbod dat hij niet kan weigeren, vinden de opstellers, ook al moet daarvoor een greep in de subsidiepot worden gedaan.
Het Kamerdebat wordt woensdag door honderden Aldel-medewerkers bijgewoond. Voorafgaand aan het debat voeren ze, net zoals vorig jaar, stevig actie.