Groninger leden keren Satudarah de rug toe

Er woedt een interne machtsstrijd binnen de omstreden motorclub Satudarah. Zo'n honderd noordelijke leden hebben de club uit onvrede massaal de rug toegekeerd. Ze zijn overgestapt naar concurrent No Surrender uit Amsterdam. Dat gebeurde dinsdagavond tijdens een speciale bijeenkomst in het voormalige clubgebouw van Satudarah in Emmen.
Chapters

Motorclub Satudarah heeft afdelingen in onder meer Groningen, Stadskanaal, Emmen en Drachten. De leden, onder leiding van voormalig boegbeeld Henk Kuipers, zijn het niets eens met de koers en de manier waarop Satudarah geleid wordt. 'Er zijn meningsverschillen over het aansturen van de club. Er wordt op een manier leiding gegeven die niet past. We kunnen wel uit het Noorden komen, maar we zijn natuurlijk geen domme boertjes', aldus Kuipers.

Omstreden

Satudarah ligt al tijden onder vuur. In de afgelopen twee jaar werden tientallen leden van de club opgepakt voor drugshandel, wapenhandel witwassen en geweldsdelicten. Maar pogingen om Satudarah als 'criminele organisatie' te verbieden liepen tot nu toe steeds op niets uit. Volgens Kuipers heeft het besluit om de club te verlaten daar dan ook niets mee te maken. 'Dat zou te laf zijn, daar gaat het helemaal niet om. Want dat vind ik helemaal niet belangrijk.'

No Surrender

De noordelijke leden stappen nu over naar motorclub No Surrender uit Amsterdam. Deze motorclub werd in februari 2013 opgericht door Klaas Otto, een voormalig bestuurder van Satudarah. De club kreeg bekendheid omdat Willem Holleeder er tijdelijk vicepresident was. De politie is op de hoogte van de ontstane situatie en houdt beide motorclubs, uit angst voor ongeregeldheden, nauwlettend in de gaten.