Kamp schiet Aldel nog niet te hulp

Minister Henk Kamp van Economische Zaken ziet op dit moment geen mogelijkheden bij te dragen aan een doorstart van de failliete aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl.
Hij schrijft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op het reddingsplan van Groningse ondernemers en de provincie Groningen.

Geen aanknopingspunten

Het plan biedt volgens Kamp 'op dit moment geen aanknopingspunten' om een doorstart van het bedrijf te bewerkstelligen. Hij wijst er nogmaals op dat de problemen bij Aldel ook niet alleen komen door de hoge energieprijzen. Het bedrijf leed al langer verlies door sterk gedaalde aluminiumprijzen, aldus de minister.

Delesto

In het reddingsplan vroegen ondernemers uit de regio Eemsdelta en de provincie Groningen Kamp om een subsidie van 40 tot 50 miljoen per jaar om de warmtekrachtcentrale Delesto in het Chemie Park Delfzijl weer op te starten. Delesto zou vervolgens goedkope stroom kunnen leveren waarmee industriebedrijven in de regio, die veel energie gebruiken, beter kunnen concurreren met het buitenland. Aldel zou dan vanaf 2016 gebruik kunnen maken van goedkope stroom die via een nog aan te leggen stroomkabel uit Duitsland binnenkomt.

Staatssteun

Kamp kan onvoldoende met het plan uit de voeten. Hij wijst er op dat hij volgens Europese regels over staatssteun niets mag doen dat er toe zou leiden dat bepaalde bedrijven bevoordeeld worden doordat zij goedkopere energie kunnen afnemen dan de in Nederland geldende marktprijs, als die prijs op een niet-marktconforme manier tot stand komt.
Door het faillissement van Aldel verliezen 800 mensen hun baan. Kamp schrijft de Tweede Kamer dat hij bereid blijft serieus te kijken naar voorstellen van de curator voor een doorstart. Hij debatteert woensdagmiddag met de Kamer over Aldel.