Dood koeienvriendje krijgt staartje

Het damhertje in betere tijden.
Het damhertje in betere tijden. © 112Marum/Roberto Braam
Gedeputeerde Staghouwer gaat de Groningse politie opheldering vragen over het afschieten van een damhertje, december vorig jaar.
Het dier had zich daar aangesloten bij de koeien van een Marumse boer, nadat het door de storm in oktober op drift was geraakt. De politie
het dier omdat het mogeljik de A7 zou kunnen oplopen. De verontwaardiging over het afschieten was groot, omdat de boer voor het dier zorgde en er al een opvangadres was gevonden bij een hertenkamp in Surhuisterveen. Bovendien zou de kans dat het dier de snelweg zou oplopen erg klein zijn, omdat het hert precies deed wat de koeien ook deden.

'Icoon van kwetsbaarheid'

Staghouwer was eerst niet van plan de politie aan te spreken, omdat hij ervan uitgaat dat de politie goede redenen heeft gehad het hertje af te schieten. Maar nadat GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP woensdag aandrongen op actie neemt de provincie nu toch contact op met de politie. Volgens deze partijen heeft de politie zich niet aan de voorschriften gehouden die de provincie heeft opgesteld voor wildbeheer. Ook de PvdA wil weten wat er gebeurd is in het weiland in Marum. Statenlid Mortiers noemde het damhertje een 'icoon van kwetsbaarheid'.

Onduidelijk

Fractievoorzitter Anja Hazekamp van de Partij voor de dieren is blij met de toezegging van Staghouwer. Toch is zij nog niet tevreden omdat onduidelijk blijft welke rol de politie mag spelen bij het afschieten van wild en waar burgers terecht kunnen als ze daar klachten over hebben.