Gerestaureerde molen Windlust dreigt monumentale status te verliezen

Bijna twee jaar nadat de monumentale molen Windlust in Burum door brand werd verwoest, krijgt het dorpje vlak over de grens met Friesland een tweede klap. Windlust dreigt zijn monumentale status te verliezen.
Na de brand op Paaszondag 2012 werd de molen uit 1787 niet opnieuw gebouwd, maar gerestaureerd. Toch vindt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) dat er te weinig originele bouwmaterialen zijn overgebleven. Volgens voorzitter Aren Vroegindeweij van de Stichting Erfgoed Kollumerland, die eigenaar is van Windlust, wordt een molen in de loop der jaren voortdurend vernieuwd. 'Hout en riet hebben een beperkte levensduur. Niet het authentieke materiaal moet doorslaggevend zijn, maar de authentieke wijze waarop de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd', vindt Vroegindeweij.
Burum komt nu in actie. Het dorp heeft zeshonderd inwoners en vier vrijwillige molenaars. Bovendien zijn er zes molenaars in opleiding. De dorpsbewoners grijpen het bezoek van PvdA-Tweede Kamerlid Lutz Jacobi aan Westergeest zaterdag aan om hun molen onder de aandacht van de politiek te brengen.