Emile Roemer: 'PvdA dumpt Aldel'

SP-leider Emile Roemer heeft donderdagmiddag na de stemmingen in de Tweede Kamer over moties rond de redding van Aldel hard uitgehaald naar de PvdA-fractie. Volgens Roemer is Groningen 'keihard gedumpt door de Partij van de Arbeid'.
In een verklaring die de SP uitbracht zei Roemer: "De PvdA riep om het hardst, zelfs in onvervalst Gronings accent, dat elk muizengaatje benut moest worden om Aldel te redden. Maar zoals wel vaker de laatste tijd houden ze de rug niet recht als het erop aankomt."

Geen meerderheid SP-motie

Aanleiding voor de uithaal van Roemer is een motie van de SP waarin de partij samen met het CDA pleit voor gesprekken over het reddingsplan van Aldel. In de motie wordt het plan omschreven als 'een reële optie'. De motie behaalde donderdag geen meerderheid. De Kamer steunde donderdag wel een motie van de PvdA waarin minister Kamp ook wordt opgeroepen in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van het reddingsplan, maar in deze motie wordt minder druk gelegd op de uitkomst van de gesprekken.

Reactie PvdA

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken reageert afwijzend op de uitspraken van Roemer: "Wat de SP zegt, is natuurlijk volstrekte onzin. Onze motie was de enige mogelijkheid om Kamp nog eens aan tafel te krijgen met de opstellers van het reddingsplan. Dat is de winst van vandaag. Een deel van de mensen zal het te weinig vinden, weer anderen zeggen dat onze motie te ver gaat. Maar dit is de realiteit van de smalle marges in de Haagse politiek."

Gesprekken

Het eerste gesprek van minister Kamp met de initiatiefnemers van het reddingsplan is donderdagmiddag om vier uur. Vrijdag volgt een gesprek tussen de minister en de curator van Aldel.