Onderzoeksraad voor Veiligheid stort zich op gaswinning

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoek doen naar veiligheid van mensen in het bevingsgebied als gevolg van de gaswinning.
De OVV stelt een apart onderzoeksteam in. De onderzoeksraad wil weten in hoeverre de veiligheid van de Groningers is meegewogen in de besluitvorming. Ook moet het onderzoek antwoord geven op de vraag wat alle partijen tot nu toe hebben gedaan om alle risico's van de gaswinning in kaart te brengen.
In vergelijking met de veertien onderzoeken die Kamp instelde naar de gaswinning, is dit het eerste dat veiligheid als uitgangspunt neemt, zegt voorzitter Tjibbe Joustra van de OVV. "Tweede verschil is dat de onderzoeksraad een volstrekt onafhankelijke organisatie is, die geen banden heeft met welke van de partijen dan ook," aldus Joustra. Hij wil dit jaar de resultaten presenteren.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft de raad vorige week gevraagd onderzoek te doen. Het is geen opdracht; de raad bepaalt zelf waar het onderzoek naar doet. De OVV volgt de zaak echter al sinds begin 2013, toen Staatstoezicht op de Mijnen aan de bel trok. Die waarschuwde dat onverminderde voortzetting van de aardgaswinning zal leiden tot meer en zwaardere aardbevingen.
Tot 2011 stond de OVV onder leiding van Pieter van Vollenhoven. De raad deed onder meer onderzoek naar de Schipholbrand in 2005.