Boekwinkel Polare in Groningen dicht

De winkel van Polare in de Guldenstraat in Groningen.
De winkel van Polare in de Guldenstraat in Groningen. © Reinder Smith
De boekwinkel van Polare in Groningen sluit vanaf dinsdag de deuren. De sluiting is voorlopig, aldus Polare. Volgens Polare-directeur Jan van der Wouw wordt hard gewerkt aan heropening.
De boekwinkelketen Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, sluit alle twintig Nederlandse vestigingen. De sluiting is tijdelijk "met het oog op een strategische heroriëntatie''. Ook de webshop gaat voorlopig op zwart, maakte Polare maandag bekend. De organisatie acht deze maatregel noodzakelijk om haar voortbestaan veilig te stellen. ,,Ondanks de recent hervatte levering door CB, het voormalige Centraal Boekhuis, biedt de hernieuwde overeenkomst geen structurele oplossing'', schrijft Polare in een verklaring.

Boekverkopen kelderen

De keten heeft naar eigen zeggen last van een ,,onvoorziene extra daling van de boekverkopen''. In november kondigde Polare ook al een reorganisatie aan waarbij 54 van de in totaal 336 voltijdsbanen werden geschrapt.

Noodlijdend

Polare is eigendom van investeringsmaatschappij ProCures, die sinds deze zomer ook Free Record Shop (FRS) in handen heeft. ProCures nam in 2012 de noodlijdende boekwinkels van Selexyz en de Slegte over. Een dreigend faillissement van Selexyz, met bekende winkels als Donner en Scheltema, werd daarmee afgewend. Maar ook toen verloren al zo'n 120 mensen hun baan. De Nederlandse outlet stores en de acht Belgische vestigingen van Polare blijven wel geopend.