Oud-Kamerlid De Haan: 'Groningers moeten hard zeuren, dat levert geld op'

Voormalig CDA-Tweede Kamerlid Henk de Haan uit Tolbert zegt dat het Noorden zich keihard moet opstellen richting minster Kamp. "De regio moet zich niet met een kluitje in het riet laten sturen", aldus De Haan. "Er moeten afspraken voor de toekomst worden afgedwongen."
Dat geldt voor zowel de afspraken en toezeggingen rond de 1,2 miljard voor het bevingsgebied als voor de reddingsplannen voor Aldel, zegt De Haan, die ook hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen was. Niet alleen de oppositie in de Tweede Kamer, maar ook de regio zelf moet zich er blijvend hard voor maken.
Volgens De Haan dreigt het gevaar dat de minister Aldel niet te hulp schiet omdat er al 1,2 miljard naar de regio gaat vanwege de schade door gaswinning. "Er is geen verband tussen Aldel en het gas, maar de politiek legt die relatie wel." Hij drukt politiek en regio op het hart stevig aan de bel te blijven trekken: "Groningers hebben recht om te zeuren. Zo hard mogelijk ook. Dat levert gewoon geld op."