Gemeenteraden stemmen in met Westerwolde

De gemeenteraden van Bellingwedde en Vlagtwedde hebben dinsdagavond unaniem ingestemd met het ontwerp voor de herindeling van beide gemeenten.
Daarmee wordt de zogeheten AHRI-procedure (Algemene Regels Herindeling) gestart, die op 1 januari 2018 moet leiden tot de nieuwe gemeente Westerwolde.
In Bellingwedde was de gemeentelijke herindeling een hamerstuk. Binnen een half uur was de vergadering afgerond. In de gemeenteraad van Vlagtwedde was nog anderhalf uur discussie, omdat het CDA er zeker van wilde zijn dat andere gemeenten zich nog bij de gemeente Westerwolde aan kunnen sluiten. De partij diende daarom een amendement in, maar trok dat uiteindelijk weer in. De gemeenteraad stemde vervolgens eensluidend in met het fusieplan.
'Dat is iets om geweldig trots op te zijn', zegt burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde. 'Een historisch besluit', meent ook burgemeester Janneke Snijder van Bellingwedde.
De provincie is niet blij met het voornemen van Bellingwedde en Vlagtwedde om samen te gaan. Volgens de provincie is de nieuwe gemeente Westerwolde te klein. De provincie dreigt daarom een negatief advies aan het ministerie te geven. Maar burgemeester Snijder van Bellingwedde is niet bang dat de provincie dit proces in de wielen gaat rijden: 'Dit is een democratisch genomen besluit, waarbij de gemeenteraad heeft geluisterd naar de wensen van de burgers.'