Peiling: PvdA duikelt in Stad naar zes zetels

De PvdA in de stad Groningen dreigt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen naar een historisch dieptepunt van zes zetels te duikelen. In een peiling van Maurice de Hond, gehouden op verzoek van D66, verliest de partij drie zetels. De PvdA heeft nu nog negen zetels in de Groninger gemeenteraad.
De PvdA zou daarmee voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog niet meer de grootste partij in de stad zijn. In de peiling van De Hond, waarover het Dagblad van het Noorden bericht, worden de SP en Stadspartij met zes zetels even groot. De SP zou ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden twee zetels winnen, de Stadspartij wint één zetel. D66 peilt op vijf zetels; dat is één zetel meer dan nu het geval is.
De VVD en GroenLinks behalen in de peiling van De Hond beide vier zetels, maar verliezen wel ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Collegepartij VVD moet twee zetels inleveren, GroenLinks één zetel. Het CDA zou één zetel terugwinnen en komt uit op drie raadszetels. De Partij voor de Dieren verdubbelt tot twee zetels en ook ChristenUnie behoudt zijn twee zetels. Student en Stad zou op één zetel blijven.