Sneeuwwinter 1979 herleeft in Stadskanaal

IJzige kou, meters sneeuw, de schappen in de winkels leeg en geen krant op de mat. De meeste Groningers herinneren zich de sneeuwwinter van 1979 nog als de dag van gisteren.
De metershoge sneeuwduinen stuurden vooral op het platteland van Groningen het leven volledig in de war. De boeren gooiden ten einde raad de melk maar op straat omdat melkwagens de boerderijen niet konden bereiken, laat staan dat een ambulance op een plek van bestemming kon komen.

Het kan zijn dat er weer zo'n horrorwinter komt. Wetenschappers hebben ontdekt dat de zonne-activiteit aan het afnemen is. Momenteel is de zonne-activiteit op z'n laagst sinds 10.000 jaar. En dat kan weer zorgen voor een kleine ijstijd. De vraag is of we daar nu wel op voorbereid zijn.

Deze vraag staat centraal op een symposium vrijdag in Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, waar ook een tentoonstelling is ingericht over die extreme winter van 1979. Op het symposium zal ook de Veiligheidsregio het een en ander vertellen over hoe er heden ten dage zal worden gehandeld in dergelijke situaties. Bekijk beelden van de winter in 1979
Deel dit artikel:

Recent nieuws