Steelande in financiële problemen

Woningcorporatie Steelande in Groningen en Hoogezand zit in financiële problemen. De verhuurder heeft per direct een stop ingesteld voor alle niet-noodzakelijke uitgaven.
Daarnaast wil Steelande, nu nog in bezit van vierduizend woningen, meer huurwoningen verkopen dan gepland. Dat moet samen 3,6 miljoen euro opleveren.
Volgens het bedrijf gaan de maatregelen ten koste van de dienstverlening aan de huurders. Woningen die aan de beurt waren voor een lik verf of nieuw dakleer, moeten een jaar langer wachten, zegt interim-directeur Bas Maassen. 'We gaan een jaar langer repareren om vervanging uit te stellen.' 'Alles wat nodig is om de woning heel en veilig te houden gaat wel door', aldus Maassen.
De problemen zijn zo groot dat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) niet garant wil staan voor een lening.

Huurders

De huurdersorganisaties zijn over de maatregelen ingelicht. De huurdersraad Hoogezand legt zich bij de bezuinigingen neer, omdat de corporatie zo snel mogelijk weer financieel gezond moet worden, zegt voorzitter Klaas van der Sluis.

Suikerbuurt

De problemen hebben geen gevolgen voor de sloop (50) en renovatie (18) van woningen in de Suikerbuurt in Hoogkerk, volgens Maassen: 'De Suikerbuurt gaat niet in de ijskast.' Die plannen staan pas over een paar jaar op de rol, zegt de interim-directeur. 'Dus mijn verwachting is dat die investeringen geen gevaar lopen.' De bewoners van enkele straten in de Suikerbuurt kampen al jaren met klachten over schimmel.