'Ook Smeekens had goud moeten winnen'

Ook schaatser Jan Smeekens had een gouden medaille moeten krijgen op de Olympische 500 meter van maandag. Dat zegt Gerard Sierksma, hoogleraar kwantitatieve logistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Sierksma ijvert al jaren voor eerlijker vormen van tijdswaarneming in het schaatsen. Wat er maandag gebeurde met het corrigeren van de tijden had Sierksma vier jaar geleden al voorspeld. De toptijden komen zo dicht bij elkaar te liggen dat de onzekerheidsmarge groter is dan het verschil.

Tijdens de rit van Jan Smeekens werd de tijd van Michel Mulder, de winnaar van de gouden medaille, gecorrigeerd van 34,71 naar 34,67, met vierhonderdste dus. Smeekens verkeerde in de veronderstelling dat hij goud had gewonnen, maar dat bleek dus niet zo.

Bizar
'Ik zou wel willen weten waarom de tijd van Michel Mulder met vierhonderdste is bijgesteld. Het is bizar dat wij als buitenstaanders dat niet weten. Zolang wij dat niet weten kunnen we niet zeker zijn of de juiste persoon wel gewonnen heeft', aldus Sierksma.

Barrage
Hij pleit daarom voor een barrage, een extra rit tussen de twee winnende schaatsers met een miniem verschil in tijd, in dit geval dus Mulder en Smeekens. 'Dan zitten ze in dezelfde rit en dan kan je met finishfoto's een beslissing maken. Bovendien is het hartstikke spannend. Dan gaat heel Nederland op het puntje van de stoel zitten.'
Deel dit artikel:

Recent nieuws