Raad van Toezicht zeehondencrèche stapt op

De Raad van Toezicht van de zeehondencrèche in Pieterburen stapt op. Er komt een nieuwe, onder leiding van oud-staatssecretaris Henk Bleker. Niek Kuizenga keert waarschijnlijk terug als directeur. Dat vertelde woordvoerder Ad van Rooy maandag in Noord Vandaag.
Dat is de uitkomst van een ruzie tussen Lenie 't Hart en directeur Niek Kuizenga. Kuizenga voerde een nieuw beleid in, waarbij de dieren korter werden opgevangen en er sneller euthanasie werd gepleegd. 't Hart was het daar niet mee eens. De toezichthouders schaarden zich achter haar en vervingen Kuizenga voor RvT-lid Wibo van de Linde.

Het personeel koos partij voor Kuizenga, weigerde de opdrachten van Van de Linde op te volgen en dreigde met een rechtszaak. Zaterdag ging het personeel in staking.

Na overleg tussen Henk Bleker en RvT-voorzitter Han Franssen is overeengekomen dat de voltallige raad haar verantwoordelijkheden per direct zal overdragen aan de nieuwe raad. Naast Bleker zal die bestaan uit viroloog Ab Osterhaus en crisismanager Ferry van der Kwaak.

'Respect'
'We hebben heel veel respect voor Lenie, de oprichtster en naamgeefster van de crèche,' zegt Van Rooy, 'maar tijden veranderen, inzichten veranderen en Lenie hield vast aan oude opvattingen.' 'Ik weet niet of ze verbonden blijft aan de crèche, ik hoop het wel.'

De Rooy noemt het opstappen van de RvT 'een verstandige beslissing' en hoopt dat de gelederen zich nu weer sluiten.
Deel dit artikel:

Recent nieuws