De gemiddelde Groninger is bekend

In het nieuwe gemeentegebouw van Sociale Zaken en Welzijn in Groningen is donderdagmiddag het kunstwerk 'Groninger Universalis' onthuld. Het portret is zowel van binnen als van buiten het gebouw goed te zien.
Willekeurige Groningers

Kunstenaars Tjeerd Veenhoven en Lambert Kamps gingen op een zaterdagmiddag de Groninger binnenstad in om honderd mensen te portretteren. De foto's hebben ze over elkaar heen gelegd en vervolgens hebben ze de belangrijkste karakteristieken geselecteerd. Die hebben ze verwerkt in het kunstwerk.

Geen man, geen vrouw

Het duo heeft er bewust voor gekozen om het niet te laten lijken op een man of op een vrouw. 'Het is van iedereen een beetje. De Groningse cultuur bestaat uit veel verschillende soorten mensen. Daarom heb ik het zo universeel mogelijk proberen te houden', zegt Veenhoven.
Het kunstwerk is niet alleen in het gemeentegebouw te zien. 's Nachts is het verlicht, waardoor het ook van buiten goed zichtbaar is. 'Als je met de trein langs het gebouw rijdt, lacht het je toe. Ook in het donker is het portret goed te zien', vertelt Veenhoven.