Politie zoekt in Winschoten en omgeving naar 'Bonnie en Clyde'

De politie is met man en macht in Winschoten en omgeving aan het zoeken naar het criminele stel Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan, oftewel 'Bonnie en Clyde'. Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid Politie bevestigt dat de grote politie-inzet met deze zaak te maken heeft.
Tips

Bij de politie zou een tip zijn binnengekomen dat Van der Ploeg en Bircan in Winschoten of omgeving zaten. Eerder op de dag zocht de politie ook al in de Duitse stad Gronau, net over de grens bij Enschede. Dat was ook naar aanleiding van een tip. 'Gezien het gevaar sturen we daar dan niet een wijkagent naar toe, maar gaan we met meerdere eenheden', aldus de woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

Geen onbekenden binnenlaten

Het is niet bekend waar het duo nu is. De politie sluit niet uit dat zij ergens om onderdak voor de nacht gaan vragen. De zegsman waarschuwt voorzichtig te zijn met het openen van de deur en geen onbekenden binnen te laten.

Vuurwapengevaarlijk

De politie zoekt al twee weken naar Van der Ploeg en Bircan. Vooral Van der Ploeg zou erg snel naar zijn vuurwapen grijpen. Dat laatste bleek maandag nog eens. Bij een inbraak in een caravan op een camping in Enschede schoot hij op een man, die hem en Bircan betrapte. De man raakte gewond en ligt in een ziekenhuis. Het duo gijzelde maandagavond een gezin aan de Arendsweg in Enschede. De vader werd meegenomen in zijn eigen auto en net over de grens vrijgelaten. Zijn vrouw en twee kinderen werden thuis vastgebonden achtergelaten.

Gijzeling

Van der Ploeg en Bircan zouden op 10 februari in Meppel een vrouw in haar huis hebben overvallen. Het slachtoffer werd meegenomen in haar eigen auto en de volgende dag vrijgelaten in een bos bij Lelystad. Een week later zou het tweetal in het Brabantse Lage Mierde een woning hebben overvallen. Vier aanwezige mensen moesten onder bedreiging van een vuurwapen hun waardevolle spullen afgeven. De bewoner van het huis werd ernstig mishandeld.

Opsporing Verzocht

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak. Rond de uitzending kreeg de politie 35 tips. De twee staan nu op de Nationale Opsporingslijst, een overzicht van criminelen naar wie de politie dringend op zoek is. Bircan is de enige vrouw onder de twaalf mensen op de lijst.