Het is stil bij Aldel

Een van de laatste geluiden was dat van een bezem. Een medewerker veegde nog even de fabriekshal aan. Nu is het stil. Voor het eerst sinds 1964. De machines zijn uit. Het doek is gevallen voor Aldel.
De gieterij van de aluminiumfabriek in Delfzijl bleef nog een paar maanden draaien, maar woensdag ging ook die stukje bij beetje uit. Vrijdag lag de productie volledig stil.
Sinds het faillissement van de aluminiumfabriek in december zochten onder anderen curator Erik Eshuis twee maanden lang naarstig naar een overnamekandidaat, desnoods alleen voor de gieterij, maar zelfs dat is niet gelukt.
OR-voorzitter Klaas Pijper is er verdrietig onder. "Er is heel veel emotie. Mensen hebben hier een stuk van hun leven liggen. Dat heeft heel veel impact." Curator Eshuis prees de betrokkenheid van de Aldel-medewerkers die zich tot het laatst toe inzetten.
Pijper heeft nog een sprankje hoop: "Er is iemand aangesteld die nog perspectief ziet in een kabel." Eshuis heeft dat niet en trok na een maand respijt voor de gieterij alsnog de stekker eruit. Pijper: "Een fabriek in Hamburg heeft ook een jaar stilgelegen en Zalco in Vlissingen. Die zijn ook weer opgestart. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan."