Negentig aangiftes na onderzoek fraude met DigiD

In het grootschalige onderzoek naar fraude met DigiD-accounts zijn tot nu toe 90 aangiften binnengekomen. Het gaat met name om studenten uit de stad Groningen.
Met de gegevens van de slachtoffers werd voor tonnen aan zorg- en huurtoeslag aangevraagd.
Justitie arresteerde vorige maand een 54-jarige medewerker van de Belastingdienst op verdenking van valsheid in geschrifte, diefstal en deelname aan een criminele organisatie. Ook zijn vrouw en zoon werden opgepakt. Eind vorig jaar werden in het zelfde onderzoek ook al vijf mensen gearresteerd, waaronder een aantal Roemenen. Alle verdachten zijn in afwachting van hun rechtszaak vrijgelaten.
Het onderzoek naar de verdachten loopt nog, maar het openbaar Ministerie wil over het verloop daaarvan geen mededelingen doen. Over de rol van de bealstingambtenaar en of hij verantwoordelijk is voor de fraude met huur- en zorgtoeslag, wil Justitie ook nog niets kwijt.
De fraude met de DIGI-D speelt nie alleen in Groningen, maar is in andere studntensteden minder omvangrijk dan in Groningen. Minister Plasterk heeft inmiddels aangekondigd, dat de inlogcodes voor DIGI-D voortaan per koerier wordt bezorgd en niet meer per post. Daarmee wil hij voorkomen dat de codes door dieven uit de brievenbus worden gehengeld.