'Grunneger Wichter' uit Delfzijl leggen verkeer in Groningen stil

Als het aan de actiegroep 'Grunneger Wichter' ligt, wordt morgen het verkeer in onze provincie stilgelegd. De Wichter zijn een onderdeel van de actiegroep Groningers in Opstand en wordt gevormd door Gerda Huisman en Ingrid Oosterwold uit Delfzijl.
De dames organiseren een verkeersactie in de buurt van Delfzijl. Het duo wil met hun actie aandacht vragen voor de problemen in het noorden die onder meer veroorzaakt worden door aardbevingen en de slechte werkgelegenheid.

Langzaam-aan-actie
In eerste instantie was het de bedoeling om een langzaam-aan-actie rond de wegen van Delfzijl te organiseren. Maar de actie werd opgepikt door Groningers in Opstand en groeide uit tot een provinciebrede actie. "Inmiddels zijn er verschillende mensen uit de hele provincie die acties gaan organiseren morgen", zegt Huisman, "super om te zien dat ons idee zo wordt opgepakt. Ik hoop dat Den Haag het nu eindelijk gaat snappen".

Verkeershinder
Naast de langzaam-aan-actie bij Delfzijl wordt er ook een vanuit Hoogkerk georganiseerd. Daarnaast is het de bedoeling dat onder meer bij Bad Nieuweschans de grensovergang wordt geblokkeerd door auto's en ander verkeer. Geschat wordt dat honderden automobilisten en vrachtwagenchauffeurs meedoen aan de acties in de provincie waardoor op sommige plekken blokkades kunnen ontstaan op de wegen. Volgens Huisman en Oosterwold kunnen de hulpdiensten morgen gewoon hun werk uitvoeren en wordt er geen geweld gebruikt. "Het moet wel veilig blijven" aldus de Wichter.
Deel dit artikel:

Recent nieuws