Aletta de Musical: 'Alsof het professioneel was'

'Geweldig. Alleen al het stembereik, van laag tot hoog... Alsof het professioneel was!' Een eerste reactie na de voorpremière van Aletta de Musical, vrijdagavond, belooft veel goeds.
In het kader van het vierhonderdjarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen mochten medewerkers van de RUG de musical over Aletta Jacobs voor het eerst zien. Zaterdag, op internationale vrouwendag, gaat de voorstelling van het GOOV-muziektheater in première.

Meer dan 45 acteurs en dertig muzikanten werken mee aan de musical waarin het leven van Jacobs wordt uitgebeeld. De Sappemeerster was in 1871 de eerste vrouw die naar de universiteit ging. Ook zorgde ze ervoor dat vrouwen naar de stembus mochten.

Tranen
'Doordat we dit stuk hebben neergezet ga je je verdiepen in wie ze eigenlijk was en wat ze allemaal heeft moeten doorstaan', zegt Inger van Til, die de rol van Aletta als student speelt. 'Af en toe springen de tranen me nog in de ogen als de scènes voorbij komen. Dat je denkt: 'Zo, dat is echt niet makkelijk. Het lijkt nu allemaal zo eenvoudig, maar toen was het een heel ander verhaal.'

Voorstellingen
Aletta de Musical is nog te zien tot en met woensdag 12 maart. In juni wordt de musical nog een aantal dagen opgevoerd. Van Til is erg benieuwd wat het publiek ervan vindt: 'Ik heb het gevoel dat Aletta van heel Groningen is. Dus ik vind het heel erg spannend hoe mensen gaan reageren op de Aletta die wij neerzetten.'
Deel dit artikel:

Recent nieuws