Zestig miljoen extra voor chemiepark Delfzijl

Het Rijk en de provincie Groningen stellen 60 miljoen euro extra steun beschikbaar voor het chemiepark in Delfzijl. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken maandag bekendgemaakt.
Extra steun

De extra steun is nodig omdat de chemische industrie in Groningen het zwaar heeft. Dat komt onder meer door de hoge energieprijzen in Nederland, terwijl de concurrentie in het buitenland veel minder hoeft de betalen voor stroom en gas. Van de zestig miljoen euro is veertig miljoen bedoeld voor nieuwe investeringen. Daarnaast kan 20 miljoen euro worden gebruikt voor het verbeteren van de arbeidsmarkt.
Volgens de bedrijven op het chemiepark zouden er met de extra steun 900 nieuwe banen kunnen worden gecreëerd. Op dit moment werken er ruim 2000 mensen bij de chemische bedrijven in Delfzijl.

Actieplan oud-Shelltopman

Het kabinet reageert hiermee op een actieplan dat onder leiding van oud-Shelltopman Rein Willems is gemaakt. Willems wil onder meer het gebruik van bestaande voorzieningen voor het gebruik van stroom, water en gas centraal gaan beheren. Dat drukt volgens hem de kosten en zet aan tot efficiënter gebruik. Ook pleit hij voor een gezamenlijke investeringsstrategie om meer bedrijvigheid aan te trekken.
Kamp: 'De chemische industrie is belangrijk voor Groningen en biedt werk aan ruim 2000 mensen. Met de steun van Rijk en provincie kunnen de bedrijven in de Eemsdelta plannen gaan uitvoeren die de sector sterker maken en zorgen voor nieuwe werkgelegenheid. Volgens inschattingen van de bedrijven zelf kan dit leiden tot 900 extra banen'.

'Steun is nodig'

Asscher onderschrijft dat Groningen steun nodig heeft. 'De werkloosheid is hier vergeleken met de rest van de Nederland hoog. We investeren daarom 20 miljoen in goede werkgelegenheidsplannen, zodat mensen die ontslagen zijn, of bedreigd worden met ontslag, zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen'.
Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt hoopt dat de bedrijvigheid hierdoor toeneemt. 'Het gaat om werkgelegenheid, behoud en groei van werkgelegenheid in onze regio. De bedrijvigheid gaat toenemen en we pakken deze kansen samen aan en stropen de mouwen op'.

'Stevige stap'

Patrick Brouns, directeur van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta noemt het een 'stevige stap om de sector hier te versterken'. Volgens hem is de chemiesector hier veelal in buitenlandse handen. 'Daarom gaan investeringsbeslissingen vaak naar andere landen. Wij gaan er nu voor zorgen dat het net iets aantrekkelijker wordt om hier te investeren en dat die investeringen in de Eemsdelta terechtkomen.
Daarnaast worden bijvoorbeeld ook oud-werknemers Aldel goed begeleid en bijgeschoold om ze zo snel mogelijk weer terug te krijgen in het werkproces.