'Krijg ik nou de baan van burgemeester Smit?'

Engel Modderman is in Oldambt de meest gekozen politicus. De voorman van de Verenigde Communistische Partij kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen 2152 van de 17.278 stemmen.

'Mooi toch', reageert Modderman. 'Ik vind het wel bijzonder.' Om er met een knipoog aan toe te voegen: 'Krijg ik nou de baan van burgemeester Pieter Smit?' De VCP groeide van twee naar vier zetels in Oldambt. Modderman heeft geen ambitie om wethouder te worden. 'Daar hebben we iemand anders voor, die dat graag wil.' De VCP schuift Winschoter Derk-Jan Bleeker, voormalig directeur van Betonboor Bleeker, eventueel naar voren.

Grote winnaars
Vrijdagavond zit Modderman in ieder geval om de tafel met Martin Viel. De lijsttrekker van de SP (met vijf zetels de grootste partij in Oldambt) zegt dat hij met alle partijen gaat praten over een coalitie. 'Ik begin met de beide grote winnaars, de VCP en de Partij voor het Noorden', zegt Viel. 'En daarna volgt de rest in volgorde van grootte.'

Viel wil nog geen voorkeur voor partijen uitspreken. 'We gaan op zoek naar een coalitie die het meeste recht doet aan ons programma.' Een meerderheid met slechts drie partijen is alleen te vormen door de SP (5), VCP (4) en PvdA (4).

Met voorkeur gekozen
Esther Pascal van Corbach van D66 is de enige in Oldambt die vanaf een lagere plek omhoog schuift, omdat ze met voorkeur is gekozen. Ze haalde een kwart van de kiesdeler en komt samen met lijsttrekker Johnny de Vos in de gemeenteraad, ten koste van Fokke Fennema.

Ruzie D66
Voormalig lijsttrekker Ger Klein van D66 kondigde vorig jaar al zijn afscheid aan als raadslid en niet lang daarna kwam zijn ruzie met zijn opvolger Johnny de Vos op straat terecht. In de laatste dagen voor de verkiezingen voerde hij plotseling nog een solo-campagne waar de andere leden van D66 niets van wisten. 'Bedoeld om te helpen', zei Klein in de verkiezingsnacht. 'Of ik terugkeer in de raad? Als ik genoeg stemmen haal, moeten we dat bespreekbaar maken binnen de fractie. Hebben we de juiste mensen op de juiste plek? Die vraag moet je samen kunnen stellen.' Hij kreeg onvoldoende stemmen voor een raadszetel.
Deel dit artikel:

Recent nieuws