'Koning worst' al vijftig jaar in het vak

Wie Groningen zegt, zegt Groninger droge worst. Eltje Koning uit Oude Pekela maakt ze al vijftig jaar.
Het komt door zijn opa, zegt hij, die slager was. Zelf was de jonge Eltje melkboer, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan - hij ging ook worsten maken en verkopen, volgens recept van opa.

De worstenverkoop liep als een trein, en hoewel hij het met veel plezier deed, besloot Koning zijn melkkar op te doeken en volledig voor de worst te kiezen. Het handeltje van weleer groeide uit tot een ultramoderne worstenmakerij en vleesfabriek, die de inmiddels 67-jarige Eltje runt samen met zijn echtgenote Els en zoon Luc. 'Eigenlijk is het een beetje mijn kind geworden.'

Net als opa
Nog altijd maakt hij zijn worsten volgens het aloude recept van zijn opa, al is dat door de jaren heen wel wat aangepast aan de eisen van de tijd. 'Het is niet meer helemaal zoals vroeger', zegt de worstenkoning. 'Maar de basis is nog steeds dezelfde. Een goede worst begint volgens Koning bij het vlees, dat al snel 80 procent van de kwaliteit bepaalt. Daarna moet de mix van kruiden kloppen, net als de juiste hoeveelheid zout en peper.

Van reclame is hij wars. Ouderwetse mond-tot-mondreclame werkte voor zijn opa, en het werkt voor hem: een goed product verkoopt zichzelf. Zaken doet hij in het Gronings, met leveranciers en klanten. Af en toe leidt dit tot hilarische misverstanden. 'Dan kijken ze alsof ze het in Keulen horen donderen', lacht de worstenkoning.
Deel dit artikel:

Recent nieuws