NAM ontruimt een huis in Lageland bij Harkstede

De NAM heeft een huis aan de Hamweg in Lageland bij Harkstede ontruimd. De staat van de woning is zo slecht dat de veiligheid van de bewoonster bij een volgende aardbeving in het geding is.
Huis al eerder gerepareerd
Het huis was al eerder gerepareerd na schade door aardbevingen. De bewoonster wil nu zelf niet met de pers praten, omdat ze dat met de NAM heeft afgesproken. Maar in juli vorig jaar was RTV Noord-verslaggever Jeroen Berkenbosch bij haar op bezoek na een aardbeving. De bewoonster had toen het gevoel dat 'een tractor haar huis was binnengereden'.

Herstel of sloop
NAM-woordvoerder Chiel Seinen noemt de evacuatie 'zeer ingrijpend voor alle partijen, maar noodzakelijk'. De bewoonster zou alternatieve woonruimte aangeboden hebben gekregen, in de buurt van haar eigen woning. De NAM en de bewoonster gaan gezamenlijk overleggen of het huis wordt hersteld of gesloopt. Bij die gesprekken worden ook bouwkundigen en architecten betrokken.

'Realiteit'
Seinen vreest dat de komende jaren nog meer woningen in het aardbevingsgebied worden ontruimd. 'Het is de realiteit. Ik hoop dat we het kunnen beperken, maar als het nodig is zullen we ingrijpen', aldus Seinen.

Nummer vier
De woning in Lageland is de vierde, die door de NAM wordt ontruimd. Eerder werden bewoners van huizen in Middelstum, 't Zandt en Bedum geëvacueerd. Ook kocht de NAM de bewoners van een monumentaal pand in Onderdendam uit. De geëvacueerde bewoonster wil nu zelf niet met de pers praten, omdat ze dat met de NAM heeft afgesproken. Maar in juli vorig jaar was RTV Noord-verslaggever Jeroen Berkenbosch bij haar op bezoek na een aardbeving. De bewoonster had toen het gevoel dat een tractor haar huis was binnengereden.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws