'Neergeschoten kroegbaas blijvend verlamd'

Kroegbaas Joop IJtsma uit Grijpskerk die vorig jaar augustus zwaar gewond raakte na een schietpartij in een woning aan de Molenstraat, zal nooit meer lopen.
Volgens bronnen rond de familie is hij blijvend verlamd en is de kans op herstel nihil. De voormalig eigenaar van Grand Café Joek wordt momenteel verpleegd in een verzorgingshuis in Winsum.
IJtsma werd in de vroege ochtend van 4 augustus 2013 van dichtbij in zijn hoofd geschoten. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Door een tekort aan zuurstof in de hersenen raakte IJtsma blijvend verlamd aan de rechterzijde van zijn lichaam. Daardoor kan hij niet meer zelfstandig eten en drinken. Ook kan hij niet meer praten. De kroegbaas zal de rest van zijn leven verpleegd moeten worden.

Verdachte

De verdachte is de 49-jarige Henk S. uit Grijpskerk. Een ondernemer die, volgens bronnen, na het faillissement van zijn asbestsaneringsbedrijf aan lager wal raakte. Hij werkte regelmatig als klusjesman in het café van IJtsma. Het loon werd standaard verrekend met zijn openstaande rekening in de kroeg. Na de schietpartij trof de politie een kleine wietplantage aan in de woning van Henk S. aan de Molenstraat.

Motief

Het motief voor de schietpartij lijkt een uit de hand gelopen ruzie. Henk S. zou zijn afspraken met de kroegbaas niet nakomen. Ook stond er nog een aanzienlijke drankrekening open. Bovendien had IJtsma een conflict met de zoon van S., die een paar weken eerder een ruit van zijn cafe had ingegooid. Op het moment van de schietpartij waren er twee getuigen in de woning van de verdachte aanwezig. Zij hebben van justitie, naar eigen zeggen, een zwijgplicht opgelegd gekregen.

Rechtszaak

De verdachte staat maandagmiddag terecht. Hij wordt verdacht van poging tot moord dan wel poging tot doodslag. Volgens zijn advocaat Robert Eefting draait het om de vraag of er sprake is geweest van voorbedachte rade, een vooropgezet plan. Of schoot Henk S. in een opwelling, in een dronken bui en overmand door emotie vanwege de ruzie.